Skip to content
MVO begint aan opmars onder autodemontagebedrijven
Erkend Duurzaam
De ondernemer die met zijn autodemontagebedrijf wil laten zien dat hij veilig, schoon en duurzaam probeert te werken, kan tegenwoordig een keurmerk verdienen. Dolf Teuwen […]
191029-Erkend-Duurzaam-Dolf-1

De ondernemer die met zijn autodemontagebedrijf wil laten zien dat hij veilig, schoon en duurzaam probeert te werken, kan tegenwoordig een keurmerk verdienen. Dolf Teuwen van Erkend Duurzaam legt uit dat een MVO-certificering van zijn organisatie niet alleen een ijkpunt is, maar vooral “een leerpad om het op belangrijke onderwerpen beter te gaan doen”.

Als je het als ondernemer goed voor hebt met je medewerkers, de directe leefomgeving en met een gezonde, leefbare wereld, dan kan je die houding en aanpak laten meten en vastleggen in het kader van Erkend Duurzaam, het MVO en duurzaamheidsprogramma van de mobiliteitsbranche. De Erkend Duurzaam certificering is in die zin een soort brevet: bij dit bedrijf wordt bewust netjes en duurzaam gewerkt. “Als je dat met recht kunt zeggen en aan de hand van een certificaat kunt aantonen, oogst je meer dan bewondering van je omgeving, van de samenleving”, zegt Dolf Teuwen, directeur van IvDM, het Instituut voor Duurzame Mobiliteit, dat samen met onder meer BOVAG, FOCWA, RAI Vereniging en Stiba werkt aan een duurzame toekomst.
“Banken, verzekeraars, leasemaatschappijen en ook overheden stellen zo’n certificering verplicht of op z’n minst op prijs. Bij veel tenderprocessen in het Nederlandse bedrijfsleven komen bedrijven met een degelijke MVO-certificering bovenaan de stapel aanbieders te liggen.”

Aansluitend bij KZD
Daarnaast is het goed om te weten dat de aanpak van Erkend Duurzaam volledig aansluit bij de bestaande kwaliteitsnorm Kwaliteitszorg Demontage (KZD). “Voor verantwoordelijke ondernemers is een Erkend Duurzaam certificering een logisch vervolgstap op de KZD-certificering.”
Een handvol autodemontagebedrijven heeft inmiddels de stap gezet om hun inspanningen voor verantwoord en duurzaam werken langs de meetlat te laten leggen. Via het interactieve online programma van Erkend Duurzaam brachten zij stap voor stap hun activiteiten in kaart. Door op verschillende onderdelen praktische suggesties op te volgen, brachten zij hun werkwijze op een zodanig verantwoord niveau dat een auditor na een bedrijfsbezoek de duim omhoogstak en het Erkend Duurzaam certificaat overhandigde.

“Bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen, behalen op termijn meer rendement en een betere score qua continuïteit”


De procedure om je bedrijf langs de meetlat te leggen is simpel en praktisch. Het begint met het invullen van een online vragenlijst over duurzame aspecten in de bedrijfsvoering, zoals personeelsbeleid, veiligheid, milieubescherming en de inzet van duurzame productiemiddelen. Op onderdelen waar een bedrijf minder goed scoort, biedt de Erkend Duurzaam systematiek ondersteuning met adviezen en tips.
Zo kan het zijn dat uw bedrijf nog weinig inzicht heeft in het eigen energieverbruik. Na het opzetten van een eenvoudig en praktisch actieplan kan een van uw besluiten zijn om energiezuinige verlichting te installeren. De aanpassingen die het programma voorstelt zijn dikwijls relatief klein, de impact groot: opgeteld zorgen ze voor een betere leefomgeving, een lagere ‘milieu-footprint’ en dikwijls ook voor serieuze, tastbare besparingen in de bedrijfsvoering.
Meteen beginnen met meten? Hier vindt u de online vragenlijst en start u – geheel gratis – meteen met het in kaart brengen van uw verbeterpunten.

 Gezond verstand
“Bij veel van de onderwerpen en verbeterpunten gaat het om zaken waar bij autodemontagebedrijven al over wordt nagedacht”, zegt Dolf Teuwen. “Ondernemers vinden dat meestal een kwestie van gezond verstand. Velen zijn onbewust al heel goed bezig, de certificering brengt hun inspanningen op een hoger, meer planmatig niveau. Dan gaat het om bijvoorbeeld energiebesparing of veiligheid. Sommige bedrijven krijgen het advies om eens een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. Andere bedrijven komen door het programma op energiebesparingsideeën waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden – bijvoorbeeld door het vervangen van een stokoude generator door een nieuwe, die veel energie-efficiënter werkt.”

Niet alleen ‘hoog-over’
Teuwen benadrukt dat het bij certificering lang niet alleen hoeft te gaan om het bereiken van ‘hoog-over’ doelstellingen. “De praktijk is dat de meeste bedrijven er zelf ook beter van worden. Het levert meer rendement en winst op – en daarmee continuïteit. Interessant is dat dat wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek bij Harvard en bij de universiteiten in Rotterdam en Nijmegen: bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen, behalen op termijn meer rendement en een betere score qua continuïteit.”

Praktische ondersteuning
Niet alleen de onderwerpen en de ondersteuning bij het certificeringsproject zijn praktisch, ook de procedures ademen die sfeer. “Iedereen die de uitdaging wil aangaan, kan gratis van onze expertise gebruik maken om zijn bedrijfsvoering op een hoger niveau te brengen; de investering begint vanaf het moment dat je klaar bent om een auditor welkom te heten”, zegt Teuwen. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van het betreffende bedrijf; ondernemers die de audit combineren met de KZD-audit genieten een kostenvoordeel.
Voldoet het bedrijf en zijn aanpak aan de eisen, dan verdient het een kwaliteitsstempel dat volledig voldoet aan de internationale norm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ISO 26000. “Dan mag je officieel zeggen dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt”, zegt Teuwen. “Dat betekent niet dat je perfect bent. Wel dat je structureel aandacht besteedt aan duurzaamheid en zaken die daarmee samenhangen.”

Commitment aangaan
Teuwen verwacht dat veel ondernemers in de autodemontage het proces vroeger of later zullen ingaan. “Het is niet gratis en je krijgt het certificaat niet zomaar – je moet er een inspanning voor verrichten. Je gaat een commitment aan. Een traject dat past bij een beweging die al decennialang gaande is: de verdere professionalisering van de autodemontagebedrijven in Nederland en van de recyclingbranche in z’n geheel.”

Wie meer wil weten over Erkend Duurzaam kan terecht op de website van de organisatie. Het aanmaken van een account en het doorlopen van de procedure om stapsgewijs hogere scores te genereren op de belangrijke onderdelen, is gratis. Aan de certificering zijn uiteraard wel kosten verbonden.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.