PST-fabriek

De opening van de PST-fabriek (Post Shredder Technology) in Tiel was in 2011 een belangrijke stap op weg naar de doelstelling van 95 procent recycling van autowrakken. In de fabriek worden uit shredderafval de laatste waardevolle grondstoffen gewonnen, wat cruciaal is om de wettelijke doelstelling volledig te realiseren. De PST-fabriek levert daaraan een aanzienlijke bijdrage. In 2015 werd circa 35 procent van al het shredderafval van auto’s als materiaal gerecycled. Van de rest van het shredderafval wordt 62 procent verbrand met energieterugwinning, slechts 3 procent komt maximaal terecht op de stort.


De fabriek draait met een 3-ploegendienst volcontinu en er komt per week ruim 800.000 kilo shredderafval binnen. Met behulp van een groot aantal verschillende machines en scheidingstechnieken wordt dit afval gescheiden in verschillende materialen – of fracties – die elk hun eigen toepassing hebben.  Een weekproductie van 800.000 kilo betekent dat de medewerkers in de PST-fabriek jaarlijks zo’n 40.000 ton afval recyclen. Dit levert een enorme hoeveelheid bruikbare grondstoffen op:

 • 10.000 ton kunststoffen
 • 12.000 ton vezels
 • 12.000 ton mineralen
 • 2.500 ton stof
 • 1.200 ton ijzer
 • 170.000 kilo roestvrijstaal (vervuild)
 • 130.000 kilo aluminium
 • 200.000 kilo koper rijke fracties

De shredderbedrijven aangesloten bij ARN voeren jaarlijks ongeveer 40.000 ton shredderafval aan. De totale capaciteit van de PST-fabriek is echter groter. Daarom kan ARN ook andere materiaalstromen verwerken om de capaciteit van de fabriek zoveel mogelijk te benutten.

Gekleurde machines

In de PST-fabriek in Tiel worden de in het shredderafval aanwezige grondstoffen van elkaar gescheiden. Dit levert vier verschillende fracties op, waarvoor de diverse machines in de fabriek elk hun eigen kleur hebben gekregen: metalen, kunststoffen (groen), vezels (oranje) en mineralen (geel).

Diverse technieken

Onderweg wordt het materiaal langs maar liefst 179 verschillende machines geleid. Daarin wordt het afval gezeefd, gecentrifugeerd, klein gemaakt in de hamermolen en gecentrifugeerd om het shredderafval te kunnen scheiden. Ook wordt er gebruikgemaakt van sink-float baden die materialen met verschillende soortelijke gewichten van elkaar scheiden.

Het proces begint bij de airknife, waar zware materialen van de lichtere worden gescheiden, ook om te voorkomen dat grote onderdelen de machines in de PST-fabriek beschadigen. Daarna gaat de afvalstroom langs een aantal machines die alle niet-kunststoffen uit de stroom halen. Zo verwijdert een bovenband magneet de kleinste metalen deeltjes uit het materiaal. Vervolgens worden lichte materialen als vezels, hout en papier van de kunststoffractie gescheiden met behulp van een omhoog blazende luchtstroom. Deze blaast lichtere delen omhoog geblazen, terwijl zwaardere delen naar beneden vallen.

Voor aluminium is er de eddy-current, een machine die geleidende materialen tijdelijk lading meegeeft om ze met behulp van magnetisme te scheiden. Uiteindelijk blijft er een hoeveelheid materiaal over die voor een groot deel uit kunststoffen bestaat. Dit mengsel wordt gescheiden in drie fracties: licht, midden en zwaar.

In het dossier over de PST-fabriek vindt u meer informatie over het recyclingproces.

Nieuwe toepassingen

De fracties gaan naar afnemers die ze verder verwerken en er nieuwe producten van maken. Tot nu toe heeft ARN nog niet voor alle materiaalstromen een nuttige toepassing gevonden. Mede daarom is ARN continu op zoek naar externe partijen die het afval verder kunnen scheiden, of die kunnen meedenken over hoogwaardige toepassingen van de in de PST-fabriek verkregen grondstoffen.

Subsidieprogramma Life+

De PST-fabriek is essentieel voor de laatste procenten in het behalen van de doelstelling van 95% recycling en nuttige toepassing. Daarom heeft ARN voor de PST-fabriek een Life+-subsidie ontvangen. Het subsidieprogramma Life+ is bedoeld voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid. Life+ heeft 3 pijlers: natuur en diversiteit, milieu en communicatie, en milieubeleid en bestuur (governance). Autorecycling valt onder de laatste pijler. De PST-fabriek dient als demonstratieproject voor andere EU-landen.

Bezoek aan de PST-fabriek

Bent u geïnteresseerd in een (bedrijfs)bezoek aan de PST-fabriek? Dat kan! Wij laten u graag zien hoe het binnengekomen shredderafval bij ARN Recycling wordt verwerkt tot de vier grondstoffen plastics, vezels, mineralen en metalen. U kunt deelnemen aan een rondleiding op:

 • Donderdag 16 februari 2017 13.00-15.00 uur
 • Donderdag 18 mei 2017 13.00-15.00 uur
 • Donderdag 21 september 2017 10.00-12.00 uur
 • Donderdag 16 november 2017 10.00 -12.00 uur

Er is in deze rondleiding plaats voor ongeveer 25 personen. Opgeven doet u via het contactformulier.

Life plus


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 12252
1100 AG Amsterdam Zuidoost

T – (020) 6613181
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Entree 258
1101 EE Amsterdam Zuidoost

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl